Jdi na obsah Jdi na menu

Tipy na výlet I.

22. 7. 2012

 

dsc00918.jpg

 

 

Fotografie k navštíveným místům naleznete ve fotogalerii.

  1. město Vlašim - Navštívili jsme zámecký areál s několika zajímavými stavbičkami. Přímo na zámku se nachází IC (informační centrum), které bylo výborně vybavené informačním materiálem a dvěma náprstky.
     
  2. město Ledeč nad Sázavou. - Malé městečko, příjemně upravené v okolí řeky. IC na náměstí bylo v sobotu odpoledne zavřené (ideální pro turisty). Na zámku, který se tyčí nad městem, náprstek neměli. Zámek je zchátralý, ale pomaličku na něm začíná probíhat rekonstrukce.
     
  3. město Čáslav - Věž kostela je vidět již z daleka. Kostel má své kouzlo i zblízka. Je zajímavou složeninou architektur. Na námětí je opravená radnice a několik hezkých domečků. IC je hned vedle radnice. Dobře vybavené, plné informačních materiálů, s příjemnou obsluhou. Náprstek měli.
     
  4. skanzen Veselý kopec - V době naší návštěvy se zde konal jarmark. Přes sto stánků řemesel - keramika, řezbáři, kováři, spousty šperků i užitkových předmětů. To vše mezi kouzelnými chaloupkami, které byly uvnitř zařízené, tak jako by jejich obyvatelé právě odešli. Úžasné tady musí být velikonoční a vánoční akce. Jen náprstky nebyly ani na pokladně a s jednou výjimkou u žádného ze stánků.
     
  5. město Heřmanův Městec - Malé městečko s hezkou synagogou a židovským hřbitovem. Náměstí trochu působí, jako by se tu zastavil čas v 80. letech. V IC byla malá výstavka regionálních řemeslníků. Náprstek k prodeji nemají a prý nikdy neměli.
     
  6. město Chrudim - Historické město, s krásně upraveným náměstím. Zde mě zaujala fotografická výstava velkoplošných fotografií Lucie Robinson. Muzeum loutek je bohužel v rekonstrukci. V IC na náměstí měli pouze kovový náprstek se samolepkou Chrudim. V centru nikde nic, až v zapadlé keramice pod Širokými schody měli dva různé.
     
  7. zámek Žleby - Hezký hrado- zámek. Prohlídka patřila k jedné z nejlepších, co jsem zažila. Průvodkyně měla velké množství znalostí, ale nejen naučených, znala souvislosti, podrobnosti  a byla schopná zodpovídat na zvídavé dotazy (to bohužel nebývá samozřejmost). Náprstek měli na pokladně opět pouze kovový se samolepkou. Trochu zklamání, chtěla jsem samozřejmě kousek s obrázkem. U parkoviště, ani v naprosto ospalé vesnici nic.
     
  8. zřícenina hradu Lichnice - Opravdu zřícenina, ale s příjemnou paní na pokladně, náprstkem, ohromnou atmosférou díky blížící se bouřce. Oko fotografa plesalo.
     
  9. Slatiňany - Náprstek měli hned v IC u parkoviště. Zámek je malý, útulný, nádvoří plné květin. Náprstek nemají. Od zámku je hezká procházka ke hřebčínu. Zde měli velké množství malovaných upomínkových předmětů. Na dotaz na náprstek mi slečna odpověděla, že nemají a již mít nebudou protože se špatně prodávají. Asi proto budou vyprodány. Zámek, hřebčín, park, kostel vše v příjemné vzdálenosti je pěkným místem na výlet.
     
  10. zámek Nasavrky – Honosný název pro vesnické sídlo s expozicí o životě Keltů. Vesnička malá, celkem mě nezaujala. Že zde nemají náprstek mě už celkem ani neudivilo.
     
  11. rozhledna Bára II. – Nijak obtížný výstup k architektonické zajímavosti. V celé republice se staví v posledních letech mnoho dřevěných rozhleden. Tato patří mezi ty opravdu zajímavé. Po tom, co Báru I.  z velké části zničila vichřice, je Bára II. technicky dokonalejší. Rozhodně stojí za osobní návštěvu i když náprstek v budově s občerstveným stavěné ve stejném stylu neměli.
     
  12. městečko Seč – „Díra“ pro místní chataře. Několik obchůdků, hospoda a kupodivu IC. To dává informace hlavně kdy jede jaký autobus. Jinak bez náprstků a téměř bez informačních materiálů.
     
  13. město Hlinsko – Malé městečko, s malých náměstím. Jedna ze čtvrtí je skanzen Betlém. Patří k Veselému kopci, se slevou lze koupit společnou vstupenku. Zajímavostí je, že některé chaloupky patří stále soukromým majitelům k trvalému bydlení nebo zde provozují obchůdky. V jednom z domečků patřících městu je výtvarné oddělení ZUŠ. V ostatních je expozice podobná jako na Veselém kopci. v současnosti zde také probíhala výstavka  věnovaná restaurátorským postupům. Náprstek nebyl v IC, na pokladně, ani v žádném z obchůdků a obchodů ve městě.
     
  14. město Pardubice – Vždy jsem měla toto město spojené pouze s perníkem. Nikdy jako cíl výletu. Překvapilo mě krásným upraveným náměstíčkem s příjemnou atmosférou a několika cukrárnami a kavárnami. Obchůdky zde a v přilehlých ulicích nabízí řemeslné a výtvarné práce a originální oděvy. Příjemná cesta k zámku, který je opravený, upravený a nabízí množství výstav. Bohužel jsme jen projížděli, ale umím si zde představit celodenní výlet. Maličkou stranou od starého centra, na dohled od IC stojí secesní budova divadla. IC je obrovské, ale nemají v něm téměř nic. Ani náprstky. Ty byly ke koupi v prvním květinářství za Zelenou branou – dva druhy. Další pak v knihkupectví na náměstí. Na zámku nic.
     
  15. Lázně Bohdaneč – jsme opět jen projížděli na cestě domů. Ale protože IC je na hlavní, tak mi to nedalo a zastavila jsem. Vyplatilo se. Měli dva druhy náprstků a slečna mi s úsměvem sdělila, že mám velké štěstí, že je mají, protože se prý moc dobře prodávají a jsou vždy hned pryč.


Tolik z mé dovolené. Snad Vám mé postřehy a informace přijdou vhod při plánování, vaší dovolené nebo výletu. A budu moc ráda, když se přidáte s informacemi pro ostatní.

Trávila jsem týden v oblasti Železných hor na Pardubicko - Hlinsku. Je to krásný kout naší země. Krásné silničky plné zatáček (řízení mě baví, tak jsem si užívala), lesů, výhledů do romantické krajiny. Měli jsme štěstí na počasí, které díky bouřkám a oblačnosti vytvářelo nádherné scenérie.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

AReorannoltath - Blood Urge - Taylor & Francis Online

8. 10. 2018 4:33

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre coeur bat, il pompe le sang par vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-inde-us/

ATamSumleabe - Wisdom Blood Demands Readings

28. 7. 2018 3:49

Compression est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre moelle bat, il pompe le sang par vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-france/

d Kejdanova - Písek Svata hora Příbram

28. 9. 2013 20:11

Město Písek náprstky pouze IC na Velkem náměstí jeden druh. Příbram Svatá hora IC 2 druhy v bledem provedení a v barevnem provedení ze zlatým páskem 7 barev.